AllmänhetVÅRDPERSONAL
Behandling

Behandling lindrar vid magsjukdomar

De dåliga nyheterna först: Har du Crohns sjukdom, mikroskopisk kolit eller ulcerös kolit finns inget känt botemedel. Du kan tvingas till en operation i framtiden. Och så de goda: Operation är sällsynt. Medicinering gör att nästan alla mår bra. Du kan se fram emot ett normalt liv.

Här kan du läsa mer om behandling av akuta attacker och behandling under lugnare perioder.

MAN VET INTE VARFÖR SJUKDOMARNA UPPSTÅR

Inflammatoriska magtarmsjukdomar finns. Det vet vi. Däremot har forskningen inte helt hittat orsakerna ännu. Det gör att man inte kan sätta in botemedel som gör dig frisk för alltid.

Din läkare behandlar istället symtomen. Vanligtvis gör behandlingen att du kan leva ett normalt liv.

INDIVIDUELL BEHANDLING

Vilken behandling du får avgörs av flera faktorer, till exempel vilken sjukdom du har eller misstänks ha, hur utbredd inflammationen är och hur allvarliga skoven är. Du och din läkare testar er fram och hittar den behandling som lindrar dina problem på bästa sätt. Det kan ta lite tid, men för varje behandling vet ni mer om hur din kropp reagerar.

Du kan läsa mer generell information om hur olika sjukdomar behandlas under rubriken för respektive sjukdom. Du hittar sjukdomarna i menyraden här ovanför.

AKUTA ATTACKER OCH LUGNARE PERIODER

Inflammatoriska magtarmsjukdomar går i skov. Ett skov är en akut attack av sjukdomen. För en del kommer skoven ofta, för andra endast en gång i livet.

Ett skov kräver oftast medicinering för att du ska må bättre, lindra smärtan och behandla symtomen.

Mesta tiden lyser skoven med sin frånvaro. Ofta väljer man att ge behandling även då. Det kan förhindra framtida skov eller i alla fall lindra dem.

OPERATION AV MAGE OCH TARM ÄR OVANLIGT

Påse på magen. För många är det en skräck, men det blir sällan aktuellt.

Tre skäl för operation:

  • Sjukdomen vållar den drabbade avsevärda problem.
  • Kroppen svarar inte på olika typer av medicinsk behandling.
  • Den drabbade säger okej till operation efter samråd med sin läkare.

Skulle en operation bli nödvändig, kan det vara skönt att veta att de flesta ingrepp som rör inflammatoriska tarmsjukdomar är relativt vanliga, resultaten är goda och tillfrisknandet går snabbt.

Undantaget är levertransplantationer som kan bli aktuellt vid PSC (primär skleroserande kolangit). Det är ett stort ingrepp med lång konvalescens.

Läs mer om typer av operation av mage och tarm här.