AllmänhetVÅRDPERSONAL
Så fungerar magen

Så fungerar magen

kvinna mage

Nästan allting du stoppar i munnen bryts ned av matsmätningsorganen - från munhålan ned till mage och tarmar.

Maten stannar upp i magsäcken en stund innan den transporteras vidare genom resten av magtarmkanalen. Drycker passerar snabbast och fet mat stannar kvar längst. Magsäcken brukar vara tömd ungefär fyra timmar efter att du har ätit.

Magsäcken rymmer ungefär en och en halv liter och rör sig hela tiden, så att maten knådas och sönderdelas. När maten lämnar magsäcken når den tunntarmen där nedbrytningen fortsätter.

Tunntarmen är tre till fem meter lång med en yta lika stor som en tennisplan. Tunntarmens uppgifter är att fortsätta sönderdela födan och att ta upp vatten och näringsämnen från födan.

Tjocktarmen är en direkt fortsättning av tunntarmen. Den är nästan en och en halv meter lång och dubbelt så tjock som tunntarmen. Tjocktarmen tar emot en till två liter sönderdelad föda varje dygn, som stannar i tjocktarmen tre till tio timmar.
Innehållet rör sig neråt i tarmen med hjälp av vågrörelser när tarmens muskulatur dras samman.

I bäckenet övergår tjocktarmen i ändtarmen. Den är knappt 15 centimeter och vidgad i nederdelen så att den kan samla upp en del avföring innan tarmen måste tömmas. Den allra sista delen kallas ändtarmsöppningen och har två ringformade muskler. Tack vare reflexer dras tjock- och ändtarmen samman när det är dags att gå på toaletten, samtidigt som muskulaturen runt ändtarmsöppningen slappas av.