AllmänhetVÅRDPERSONAL
Så fungerar magen

Så fungerar magen

kvinna mage

Nästan allting man stoppar i munnen bryts ned av matsmältningsorganen - från munhålan ned till mage och tarmar. Här kan man läsa om magens olika delar och få tips på vad man kan göra för att ge sin mage de bästa förutsättningarna för att fungera på ett bra sätt.

Magens olika delar

Matstrupen

Matstrupen (esofagus) börjar efter svalget och för det man äter ner mot magsäcken. Den består framför allt av två muskellager som har som syfte att genom rörelser pressa ner föda. När man sväljer föda tar det upp till tio sekunder innan den når magsäcken. När man dricker tar det bara någon enstaka sekund. Matstrupen kopplas till magsäcken via den övre magmunnen. Om man har problem med halsbränna är det ofta den övre magmunnen som inte fungerar på rätt sätt och släpper upp sur magsaft från magsäcken.

Magsäcken

Maten stannar upp i magsäcken en stund innan den transporteras vidare genom resten av magtarmkanalen. I magsäcken bryts bakterierna i maten ned samtidigt som födan sönderdelas. Drycker passerar snabbast och fet mat stannar kvar längst. Magsäcken brukar vara tömd ungefär fyra timmar efter att du har ätit. Magsäcken rymmer ungefär en och en halv liter och rör sig hela tiden, så att maten knådas och sönderdelas. När maten lämnar magsäcken når den tunntarmen där nedbrytningen fortsätter.

Tunntarmen

Tunntarmen är tre till fem meter lång med en yta lika stor som en tennisplan. Tunntarmens uppgifter är att fortsätta sönderdela födan och att ta upp vatten och näringsämnen från födan. Detta görs genom att musklerna drar ihop sig och delar upp tarmen i mindre delar. Dessa delar sköljer sedan födan med magsafter. Passagen genom tunntarmen tar oftast några timmar eftersom kroppen behöver tid för att ta tillvara på de näringsämnen som finns. Kolhydrater går snabbt igenom tarmen, proteiner och fett tar längre tid.

Tjocktarmen

Tjocktarmen är en direkt fortsättning av tunntarmen. Den är nästan en och en halv meter lång och dubbelt så tjock som tunntarmen. Tjocktarmen tar emot en till två liter sönderdelad föda varje dygn, som stannar i tjocktarmen tre till tio timmar. Innehållet rör sig neråt i tarmen med hjälp av vågrörelser när tarmens muskulatur dras samman. I tjocktarmen ändras tarminnehållet från att ha en vällingliknande form till att bli halvfast avföring.

Ändtarmen

I bäckenet övergår tjocktarmen i ändtarmen. Den är knappt 15 centimeter och vidgad i nederdelen så att den kan samla upp en del avföring innan tarmen måste tömmas. Den allra sista delen kallas ändtarmsöppningen och har två ringformade muskler. Tack vare reflexer dras tjock- och ändtarmen samman när det är dags att gå på toaletten, samtidigt som muskulaturen runt ändtarmsöppningen slappas av. Ändtarmen är den enda delen av mag- och tarmkanalen som man själv kan påverka. Om man väljer att skjuta upp tarmtömningen för ofta påverkar man dock systemet och riskerar att bli förstoppad. Med andra ord är det viktigt att gå på toaletten när kroppen säger till!

Få magen att må bra

Många symtom och besvär är kopplade din livsstil och går att mildra eller förebygga. Några tips för att få din mage och dina tarmar att må bra:

  • Motionera regelbundet för att hålla igång tarmarna och undvika problem med framför allt förstoppning
  • Drick minst 1,5 liter (6-8 glas vatten) om dagen för att undvika vätskebrist
  • Ät en fiberrik och varierad kost
  • Ät vid regelbundna tidpunkter
  • Undvik stress, spänning och nervositet i största möjliga mån 
  • Tobak och alkohol påverkar ditt allmänna hälsotillstånd negativt och därmed även maghälsan

Magtest

Vill du veta hur du behandlar din mage?

TAR DU HAND OM DIN MAGE?

Är du snäll mot din mage? Magakutens enkla och snabba magtest avslöjar om du ger din mage de bästa möjliga förutsättningarna att må bra.

Gör magtestet!