AllmänhetVÅRDPERSONAL
Springmask

Springmask

Springmask - vanligt på dagis

Springmask är en vanlig åkomma hos barn som i vissa fall även förekommer hos vuxna. Det är en tarmparasit som lever i tarmen och lägger sina ägg utanför ändtarmsöppningen. Maskarna är vita, tunna och ungefär 1 cm långa. Dess ägg är tåliga och kan spridas på flera olika sätt. Springmask är inte farligt, däremot kan det orsaka jobbiga symtom i form av klåda och irritation i ändtarmsområdet.

Symtom på springmask

Om man har mild springmask får man oftast inga symtom alls. Om man däremot får en större infektion brukar ett vanligt symtom vara klåda i anus, speciellt nattetid. Maskarna är mer aktiva om nätterna och utsöndrar en substans som irriterar skinnet och orsakar klåda. I undantagsfall kan springmask orsaka blindtarmsinflammation eller urinvägsinfektion.

Springmask hos barn och vuxna

Springmask finns hos 10-30 % av barnen som går på förskola. Hos barn märker man ofta av springmask genom att de kliar sig i rumpan. De kan också få svårt att somna på grund av klådan. Yngre barn sparkar ofta häftigt med benen eller glider på rumpan. Det är viktigt att kontrollera att barnet verkligen har mask och inte någon annan typ av ändtarmsbesvär innan man börjar behandla med receptfria läkemedel.

Springmask hos vuxna är inte lika vanligt förekommande som hos barn, men det existerar. I många fall smittar maskarna mellan familjemedlemmar via t ex sängar eller toaletter. Vuxna som får springmask kan ta Vanquin för att bli av med maskarna. Även gravida och ammande kan använda medlet. Den verksamma substansen går inte ut i modersmjölken.

Smitta

Springmask kan vara svårt att utrota, speciellt i miljöer med många människor och bristande hygien som t ex förskolor. Många blir smittade när de delar toalett eller säng. Det är ofta till följd av sämre hygien som barn drabbas i större utsträckning än vuxna. Små barn får i många fall springmask genom att de stoppar fingrarna i munnen och därmed får i sig äggen. Äggen är förhållandevis tåliga och kan klara sig i upp till två veckor utanför kroppen. De kan även förflyttas via ett husdjurs päls, även om husdjuret i sig inte kan få springmask.

Om ditt barn får springmask behöver det inte vara hemma från förskolan eller skolan.1 Det är istället viktigt att bibehålla en god hygien genom t ex nagelklippning, handtvätt och klädbyten. Barn återinfekterar ofta sig själva genom att stoppa fingrarna i munnen och få i sig äggen på nytt.

Diagnos

I många fall kan man själv diagnostisera sina barn genom att se maskarna eller äggen i ändtarmen nattetid. De kan också finnas i avföringen. Om man misstänker springmask men inte hittar några maskar eller ägg kan man vända sig till vårdcentralen för att få hjälp med provtagning. Man bör bara behandla sitt barn med läkemedel om man har hittat springmask eller om man fått en diagnos av vården.

Behandling med receptfritt läkemedel

Man kan behandla springmask med läkemedlet Vanquin, en receptfri tablett som finns på Apoteket. Vanquin innehåller ett rött färgämne, Pyrvin, som dödar maskarna och dess larver. Det är viktigt att återbehandla eftersom färgämnet inte dödar de ägg som redan producerats. Om man ska behandla med receptfri medicin det viktigt att man verkligen sett maskar, eftersom klåda i ändtarmen kan ha flera andra orsaker än springmask.

Det är vanligt att flera i familjen blivit smittade och behöver behandlas. Behandlingen av familjemedlemmarna bör ske samtidigt för att skapa så goda chanser som möjligt att bli av med maskarna. Detta gäller speciellt om springmasken återkommer efter tidigare behandling.

Vanquin

Vanquin är ett receptfritt läkemedel som behandlar springmask för hela familjen. Du kan köpa den på ditt apotek.

 

Lär dig mer om Vanquin

Hur får man ett barn att svälja tabletter?

Det kan vara svårt att få små barn att svälja tabletter som t ex Vanquin. Här är några tips till dig som förälder för att göra det lättare:

 • Krossa tabletten (viktigt att grovkrossa, inte pulverisera) och blanda med fil, yoghurt eller gröt. 
 • Slamma upp tabletten ordentligt med vatten och använda doseringsspruta eller blanda ut med exempelvis yoghurt.
 • Man ska inte tugga Vanquin-tabletterna då de innehåller Pyrvin som är ett starkt rött färgämne och kan missfärga tänderna. Ett bra tecken på verkan är när avföringen färgas röd, då har Vanquin gått igenom mag- och tarmkanalen. 

Hygien och springmask

För att få död på äggen och bli av med springmasken en gång för alla behöver man hålla en extra god hygien under behandlingstiden.

Några goda råd:

 • Tvätta händerna i samband med toalettbesök och måltider
 • Ha kortklippa naglar
 • Undvik att ha fingrar i munnen eller näsan
 • Duscha varje morgon för att få bort äggen
 • Använd flytande tvål
 • Byt sängkläder och underkläder ofta
 • Städa badrum och sovrum för att bli av med äggen
 • Gör rent leksaker och kramdjur som kan bära på ägg
 • Ät inte mat i sovrummet

När behöver man söka vård för springmask?

I de allra flesta fall räcker ett receptfritt läkemedel och en extra god hygien för att bli av med springmasken. Om man fått springmask efter att nyligen ha varit utomlands bör man dock söka vård. Detsamma gäller om besvären inte försvinner trots upprepad behandling, eller om det är svårt att få i sig läkemedlen.

Man kan också behöva söka vård om man misstänker att man har springmask men inte lyckas se några maskar eller ägg. Klåda i ändtarmen kan orsakas av andra problem än springmask som behöver annorlunda behandling.

Se även


Vanquin är ett receptfritt läkemedel. Läs bipacksedeln noga före användning. För ytterligare information om Vanquin, se: Fass.se

Vanquin - mot springmask

Receptfri behandling av springmask

Vanquin är en behandling av springmask för hela familjen. Den verksamma substansen, pyrvin, dödar springmasken och dess larv och avbryter därmed produktionen av de smittsamma äggen.

Läs mer om Vanquin