AllmänhetVÅRDPERSONAL
Diarré

Diarré

Diarré

Man vet att man lider av diarré när avföringen är tunn, vattnig och kommer i stora mängder. Diarré beror ofta på virus eller bakterier, eller på att man ätit något man inte tål. Diarré kan också vara kronisk, och pågår då i mer än 2-3 veckor.

Mat som kan orsaka diarré

Kosthållning och livsstil har stor påverkan på hur väl magen och tarmarna fungerar. Om man har en mage som är intolerant eller känslig bör man vara försiktig med de livsmedel som skapar besvär. Rent generellt bör man vara försiktig med mjölkprodukter samt fet, friterad och rökt mat. Att dricka kaffe, alkohol och läsk kan också orsaka diarré. Yoghurt är ett exempel på ett livsmedel som skapar en god tarmhälsa. För att undvika diarré på grund av infektioner bör man tillaga maten ordentligt, hålla en god kökshygien och vara noga med bäst före-datum.

Diarré på grund av antibiotika

Om man tar antibiotika kan man få diarré, ofta i slutet av behandlingen. Det är en av de vanligaste biverkningarna. Antibiotikan dödar bakterierna som orsakar skada. Samtidigt påverkar den de nyttiga bakterierna i magens slemhinnor negativt. Bakterier och svampar kan lätt få fäste under kuren och orsaka diarré eller liknande magproblem. Det är oklart exakt hur och varför reaktionerna uppstår, men en teori är att de orsakar en generell förändring av tarmfloran.

Diarré hos barn

När barn har diarré beror det ofta på en virusinfektion. Besvären är vanligtvis i form av en kortare magsjuka som orsakar kräkningar och diarré. I många fall smittas även familjemedlemmar eller andra barn på förskolan. Kräkningarna brukar upphöra inom ett dygn medan diarréerna kan fortsätta i upp till en vecka. Även andra infektioner som till exempel förkylningar kan orsaka diarré hos barn.

Vissa barn kan ha oupptäckta allergier eller intoleranser, till exempel glutenintolerans. Om man är intolerant och får gluten i magen skadas magens slemhinnor. Detta ger upphov till symtom som till exempel magont, diarré och även försenad växt eller långsammare viktuppgång. Vissa barn mellan sex månader och tre års ålder kan också ha diarré utan någon direkt orsak. Ofta påverkar det inte barnets välmående eller utveckling vilket gör att det sällan behöver behandlas.

Lindring och behandling

Diarré orsakar ofta orsakar vätske- och saltförluster. Vätskebristen som uppstår vid tillfällig diarré kan lindras genom att dricka rikligt med vatten. Drick klunkvis, gärna med lite socker och salt i. Efterhand kan du börja med mat i flytande form, till exempel pulversoppa utspädd i vatten, buljong, lättrostat bröd, blåbärssoppa, ris, kokt fisk eller kokt ägg. På apotek finns också vätskeersättning som brustabletter. Många gånger räcker detta för att behandla din diarré.

Lunelax är ett receptfritt läkemedel som normaliserar tarmfloran och hjälper tjocktarmen fungera på ett naturligt sätt. Du kan köpa det på ditt apotek.

Långvarig diarré

Om diarrén kvarstår i över en vecka bör man uppsöka vård. Detsamma gäller:

  • Om man har feber, köldfrossa, illamående eller magsmärtor som inte ger med sig.
  • Om man inte lyckas behålla sin vätska i kroppen och får vätskebrist.
  • Om diarrén innehåller blod.
  • Om man tar medicin mot diabetes, hjärtsvikt eller annan allvarlig sjukdom.

Kronisk inflammatorisk tarmsjukdom

I vissa fall konstateras diarré bero på någon kronisk inflammatorisk tarmsjukdom (IBD). Crohns sjukdom, ulcerös kolit och mikroskopisk kolit är tre IBD-sjukdomar där diarré är ett av symtomen. Man bör kontakta en läkare om man misstänker att man lider av någon av dessa sjukdomar.

Crohns sjukdom

När man har Crohns sjukdom har en inflammation som leder till ytliga sår i tarmslemhinnan. I vissa fall blir de djupare och större. Ett vanligt symtom är smärta i buken, ofta nertill på den högre sidan. Avföringen blir lös och man kan få grötformad diarré flera gånger per dygn. Ett annat symtom är blod i avföringen.

Ulcerös kolit

Vid ulcerös kolit drabbas framför allt det yttersta slemhinnelagret i tjocktarmen av kronisk inflammation. Några av de vanligaste symtomen är diarré, många tarmtömningar och blod eller slem i avföringen. När man har ulcerös kolit kan man även uppleva ledbesvär i samband med sjukdomens utbrott. Om man upplever liknande symtom utan att ha diarré och samtidigt har ont i vänster sida av magen kan det handla om proktit.

Mikroskopisk kolit

Mikroskopisk kolit är en samling kroniska tarmsjukdomar där det vanligaste tecknet är diarré. Man brukar få vattniga diarréer utan blod samtidigt som man har smärtor och känner sig uppsvälld i magen. Det kan vara svårt att hålla tätt baktill.

Lär dig om andra magsymtom


Lunelax är ett receptfritt läkemedel (innehåller ispaghulaskal). Läs bipacksedeln noga före användning. För ytterligare information om Lunelax, se Fass.se

Lunelax normaliserar tarmfloran vid diarré

Lunelax - normaliserar tarmfloran vid diarré

Lunelax är ett volymökande medel som normaliserar tarmfunktionen vid lös avföring.

Läs mer om Lunelax

TAR DU HAND OM DIN MAGE?

Är du snäll mot din mage? Magakutens enkla och snabba magtest avslöjar om du ger din mage de bästa möjliga förutsättningarna att må bra.

Gör magtestet!