AllmänhetVÅRDPERSONAL
Gaser i magen

Gaser i magen

Gaser i magen

Varje dag passerar en stor mängd gas genom våra tarmar. Gasen består mest av luft som man sväljer ner tillsammans med mat och dryck. Dessutom bildas gas i tarmarna vid matsmältningen.

Normalt vållar gasen inga problem, men om gasmängden ökar eller om gaspassagen genom tarmarna försvåras, t ex vid förstoppning, kan man få knipsmärtor, "buller och körningar" i magen. Man kan känna sig uppblåst och behöva rapa eller släppa sig.

Gasig mage – ett vanligt problem

Fler än var tionde svensk upplever att de har besvär av stora mängder gaser. Gaser i magen är inte farliga och är sällan till följd av ett allvarligare sjukdomstillstånd. Att prutta, fisa och rapa är inget som är socialt accepterat och besvären kan uppfattas som pinsamma trots att de är vanliga. I många fall kan man behöva göra det för att tömma magen på gas.

En grupp som ofta har gaser i magen är gravida. Fostret tar upp extra utrymme i magtrakten vilket gör att gaserna samlas på ett mindre område i tarmarna än vanligt. Hormoner under graviditeten kan också påverka magens funktion och orsaka gaser. Om man har besvär kan man kontakta sin barnmorska för råd och eventuell lindring.

Lindra gaser i magen

För att förebygga och lindra gaser i magen bör man:

 • Undvika kål, ärtor samt stora mängder av frukt och grönsaker.
 • Tugga maten ordentligt så att man sväljer mindre luft.
 • Undvika att tugga tuggummi, när man gör det sväljer man mycket luft.
 • Motionera regelbundet. Ju mer man rör på sig, desto bättre sköter sig magen.
 • Undvika orsaker till stress och spänning. När man är stressad sväljer man mer luft, vilket innebär mer gaser i magen.

Receptfritt läkemedel mot gaser

Exempel på en välbeprövad medicin är Dimetikon, som ger god lindring vid gasbesvär. Läkemedlet förhindrar inte att det bildas gaser, men underlättar gasens passage genom tarmen. Det krävs ofta ett par dagars behandling för att få full effekt. Därför är det lämpligt att ta medicinen kontinuerligt under den period du har besvär. Dimetikon är ett receptfritt läkemedel. Läs bipacksedeln noga före användning. Dimetikon verkar endast lokalt i tarmen och tas inte upp av kroppen.

Beställ hem Dimetikon snabbt och enkelt

Köp Dimetikon online på ditt apotek
 • Lindra dina gasbesvär och dina svullna mage.
 • Receptfritt läkemedel som enbart verkar i tarmen.
 • Beställ hem produkten på nätet, snabbt och enkelt.

Välj ditt apotek:

Apoteket AB

Apotea.se

Apotek Hjärtat

Colon irritabile (IBS)

Gasbesvär som uppstår utan andra mag- och tarmsymtom beror sällan på en sjukdom. Den diagnos som oftast har samband med gaser i magen är colon irritabile, även känd som Irritable Bowel Syndrome (IBS) eller känslig tarm. Förutom gaser har man då också ofta magont samt förstoppning eller diarré, ibland växelvis. Läs mer om colon irritabile här.

Laktos- eller glutenintolerans

Besvär med gaser i magen är ett vanligt symtom på olika typer av intolerans. Laktosintolerans kan göra att man får mer gaser. Man kan även ibland ha ett underskott av enzymet som bryter ner laktos. Laktos kan då bli kvar i tjocktarmen och skapa besvärlig gas. Glutenintolerans kan även orsaka gasbesvär, framför allt om man har laktosintolerans på samma gång. Om man misstänker att man är intolerant mot laktos eller gluten bör man uppsöka en vårdcentral för att testa om så är fallet.

När bör man söka vård?

Man bör ta kontakt med sjukvården:

 • Om man har gasbesvär och om avföringsvanorna samtidigt ändras utan att man förstår varför.
 • Vid ihållande buksmärtor och samtidiga gasbesvär.
 • Om man har blod och slem i avföringen.

Dimetikon är ett receptfritt läkemedel (innehåller dimetikon). Läs bipacksedeln noga före användning. För ytterligare information om Dimetikon, se Fass.se

Svullen mage på grund av gaser?

Dimetikon är ett receptfritt läkemedel som minskar skum och bubblor i tarmkanalen som bildats av nedsvald luft.

Lär dig mer om Dimetikon