AllmänhetVÅRDPERSONAL
Ont i magen

Ont i magen (magknip)

Ett av de vanligaste symtomen på att något inte står rätt till i magen är att man får ont i magen, eller magknip. Många organ sitter i magtrakten vilket gör att det ofta är svårt att hitta en exakt orsak till symtomen. Samtidigt finns det ofta enkla förklaringar som till exempel förstoppning eller stress. Magont kan komma och gå i perioder eller uppstå plötsligt. I många fall går smärtan över på egen hand, men i vissa fall bör man söka hjälp från vården.

Ont i magen

Orsaker till magsmärtor

Några vanliga orsaker till magsmärtor är:

Behandling av magont

Behandlingen när man har ont i magen beror helt och hållet på orsaken. I vissa fall kan man motverka besvären på egen hand genom att ändra sina kostvanor, börja motionera eller sluta stressa. Många gånger kan man hitta metoder för att dra ner på vardagsstressen, även om det självklart inte alltid går att undvika ett högt tempo till exempel på arbetsplatsen. Ibland kan man behöva lindra symtomen med receptfria läkemedel eller uppsöka en läkare för att diagnostisera sina problem och få rätt behandling.

Undersökning

När man blir undersökt av läkare är det bra att ge så mycket information om sina besvär och sin livsstil som möjligt för att hitta orsaker. Det finns många möjliga orsaker och diagnoser och ofta handlar det om att beskriva var, hur och när smärtan uppstår. Läkaren kanske inledningsvis känner på olika ställen i din buk för att kunna fastställa var besvären härstammar ifrån.

Det är vanligt att lämna urinprov, avföringsprov eller blodprov. Om läkaren inte hittar något och besvären består får man ibland genomgå någon typ av endoskopi. Man kan göra en koloskopi där en mjuk slang förs in genom ändtarmen, en ofarlig procedur som vanligtvis inte gör ont, i vissa fall kan den kännas lite obehaglig. Det andra alternativet är en gastroskopi där man för ner en slang i magsäcken genom munnen och svalget. Vilken undersökning som utförs beror ofta på vilken typ av mag- och tarmsjukdom läkaren misstänker att man kan ha.

Söka vård vid magsmärtor

Man bör söka vård vid magont om:

  • Man får mycket ont, speciellt om det kommer plötsligt
  • Smärtan förflyttar sig mellan olika ställen i magen
  • Man kräks blod eller maginnehåll som ser ut som kaffesump
  • Avföringen har en svart färg
  • Man fått ett slag i magen som ger kraftiga smärtor
  • Man blir yr eller svimmar samtidigt som man har magsmärtor

Läs om andra vanliga magsymtom

TAR DU HAND OM DIN MAGE?

Är du snäll mot din mage? Magakutens enkla och snabba magtest avslöjar om du ger din mage de bästa möjliga förutsättningarna att må bra.

Gör magtestet!