AllmänhetVÅRDPERSONAL
Svullen mage

Svullen mage (ballongmage)

Svullen mage

Svullen mage, eller ballongmage, är ett vanligt symtom som kan uppstå till följd av många olika orsaker. Känslan av att vara uppblåst kan vara ett besvär, vissa kan också uppfatta att det är jobbigt att se uppblåst ut rent utseendemässigt. En svullen mage har ofta samband med andra besvär eller symtom som till exempel förstoppning och gaser. I de flesta fall är det ett ofarligt symtom som försvinner utan behandling.

Svullen mage och kost

Det finns flera olika saker i kosten som kan göra att man får en svullen mage. Råa grönsaker som till exempel kål, lök och bönor kan orsaka att man svullnar upp eller får gaser. Detsamma gäller syrabildande frukter som apelsiner och äpplen samt kolsyrade drycker och alkohol. Ibland kan det också handla om laktosintolerans eller glutenintolerans. Ett bra tips gällande självbehandling är att prova att utesluta olika typer av livsmedel ur kosten och utvärdera effekten.

Det kan även vara bra att fundera över hur man äter. Det är viktigt att tugga födan ordentligt för att undvika att få gaser, vilket kan orsaka uppblåsthet. Detsamma gäller hur snabbt man äter. Om man äter snabbt och i samband med stress sväljs mer luft samtidigt som man sannolikt slarvar mer med tuggandet.

Uppblåsthet till följd av förstoppning

Svullenhet är ett vanligt symtom på förstoppning. Förstoppning uppkommer, likt svullen mage, ofta på grund av felaktig kosthållning, brist på motion eller bristande vätskeintag. Om man ser till att träna och dricka tillräckligt mycket vätska kan man troligen lindra eller förebygga båda besvären. Om man lider av förstoppning kan den lindras med ett receptfritt läkemedel som t ex Lunelax. Lunelax suger upp vätska och sväller i mag-tarmkanalen. På så sätt ökar tarminnehållets volym och detta får muskulaturen i tjocktarmen att arbeta bättre. Avföringen blir också mjukare till konsistensen.

Beställ hem Lunelax snabbt och enkelt

Köp Lunelax online på ett apotek
  • Lindra din förstoppning och dina svullna mage.
  • Receptfritt läkemedel som hjälper tjocktarmen att komma igång.
  • Beställ hem produkten på nätet, snabbt och enkelt.

Välj ditt apotek:

Apoteket AB

Apotea.se

Apotek Hjärtat

Colon irritabile (IBS)

Svullen mage kan vara ett symtom på colon irritabile, även känt som Irritable Bowel Syndrome (IBS). På svenska brukar IBS kallas för funktionella tarmbesvär och innebär att man haft smärta eller obehag minst tre dagar i månaden de senaste tre månaderna. Besvären måste även ha börjat för minst sex månader sedan.

Typiska IBS-symtom är:

  • Magont innan toalettbesök.
  • Förstoppning eller diarré, i vissa fall växling mellan båda.
  • En känsla av att man inte tömt tarmen ordentligt trots att man just varit på toaletten.
  • Om man misstänker att man har IBS bör man kontakta en läkare. Läs mer om Colon irritabile här.

Dimetikon är ett receptfritt läkemedel (innehåller dimetikon). Läs bipacksedeln noga före användning. För ytterligare information om Dimetikon, se Fass.se

Moxalole är ett receptfritt läkemedel. Läs bipacksedeln noga före användning. För ytterligare information om Moxalole, se Fass.se

Svullen mage på grund av gaser?

Dimetikon är ett receptfritt läkemedel som gör att skum och bubblor i tarmkanalen som bildats av nedsvald luft försvinner.

Lär dig mer om Dimetikon